Sunday

Μνημόσυνο για τους πεσόντες Χωροφύλακες της μάχης της Βαμβακούς Λακωνίας

βαμβακού.jpg90

Την Μεγάλη Τρίτη, 26 Απριλίου 2016, στις 11.30 το πρωί θα τελεστεί Μνημόσυνο στο Ηρώο της Μάχης της Βαμβακού Λακωνίας για τους υπερασπιστές της ομώνυμης μάχης που έλαβε χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα του 1948.
Το Μνημόσυνο τελείται από συγγενείς και φίλους των μαχητών Χωροφυλάκων, σε μία από τις πολλές μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του όρους Πάρνωνος στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, στα χρόνια της Κομμουνιστικής Ανταρσίας(1946-1949).
βαμβακού.jpg90
Στην περιοχή Καρυών(Αράχωβας)και Βαμβακούς είχε αναπτυχθεί το 5ο Τάγμα Χωροφυλακής υπό τον Αριστείδη Κρανιά με στόχο την αποτροπή επιθέσεων Κομμουνιστών ανταρτών που δρούσαν στους ορεινούς όγκους Μαινάλου, Ταϋγέτου  και Πάρνωνος. Την νύκτα της Μεγάλης Δευτέρας του 1948 χίλιοι περίπου αντάρτες των συγκροτημάτων Ταϋγέτου  και Πάρνωνος υπό την ηγεσία των Κονταλώνη, Πέρδικα, Ατζακλή, Κωνστανταράκου και Βρεττάκου ξεκίνησαν από τον Πάρνωνα για να χτυπήσουν τους 3 Λόχους του 5ου Τάγματος που κρατούσαν τα πέριξ της Βαμβακούς υψώματα. Η επίθεση άρχισε στις 4.45 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης 27 Απριλίου 1948 κατά των εξωτερικών φυλακίων της Βαμβακούς. Η μάχη κράτησε με σφοδρότητα όλο το πρωί μέχρι το μεσημέρι με εκατέρωθεν απώλειες. Η επίθεση αποκρούεται και την άλλη ημέρα  το πρωί, Μεγάλη Τετάρτη, φθάνουν ενισχύσεις για τους υπερασπιστές της Βαμβακούς.
Η μάχη είχε κριθεί με τον ηρωισμό  των ανδρών της Χωροφυλακής. Θα περνούσαν λίγοι μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 1949, οπότε με τις μάχες του Λεωνιδίου και του Αγίου Βασιλείου θα κρινόταν η κατάσταση στην Πελοπόννησο. Κατά την μάχη της Βαμβακούς έπεσαν ηρωικά 28 άνδρες της Τριλοχίας της Χωροφυλακής και τραυματίσθηκαν 43,ενώ οι απώλειες των επιτιθέμενων θα ξεπεράσουν τους 100.

No comments:

Post a Comment